De tuin is een buitenruimte waar je van de buitenlucht kunt genieten. Sommige mensen eten en ontspannen in hun tuin. Anderen genieten graag van groen en bloemen. In ieder geval is jouw tuin een plek waar je met je gezin en vrienden wilt genieten. Een tuin die op jouw wensen is afgestemd, is dus belangrijk.

Jouw sfeer in Jouw Tuin

De Sfeer in jouw Tuin dient afgestemd te zijn op jouw woning, de omgeving en de gebruikers ervan. Dit zorgt ervoor dat je in de tuin het juiste gevoel hebt om er te kunnen ontspannen. Wanneer dat niet het geval is, bestaat de kans dat je een onrustig gevoel hebt wanneer je in de tuin bent. Om de tuin tot één geheel te maken en alle elementen in de tuin op elkaar af te stemmen is het belangrijk om een goed en weloverwogen tuinontwerp te maken.

Werkwijze

Een eerste blik op de situatie gebeurt in oriënterend gesprek. Hierin worden je persoonlijke ideeën en wensen in kaart gebracht. Deze vormen de leidraad voor het ontwikkelen van een tuinconcept.

Een tuinconcept dat bij je past, qua stijl, beleving en praktische invulling. Het concept bevat een tuinontwerp en en beplantingsplan. Hierbij wordt onder andere rekening gehouden met ligging, zon/schaduw, grondsoort, waterafvloeiing en de seizoenen. Indien gewenst geef ik een advies hoe je met accessoires jouw sfeer benadrukt.

Het concept kan worden aangevuld met:

  • een kostenraming aanleg van de tuin
  • een werkomschrijving (het tuinontwerp tot in detail omschrijven t.b.v. de aanleg)
  • een verlichtingsplan
  • offerte begeleiding
  • het opmaken van een materialen lijst met betrekking tot de gekozen harde materialen
  • projectbegeleiding

Samen met jou wordt aan de hand van het concept bekeken wat er aan werkzaamheden in de tuin nodig zijn om het gewenste resultaat te behalen. Dat kan een complete nieuwe invulling zijn maar vaak zijn bestaande elementen opnieuw inzetbaar. Of er is reeds een goede basis aanwezig waardoor een nieuw beplantingsplan jouw tuin een nieuwe en frisse uitstraling geeft.

Duurzaamheid 

De J van Tuin is groot voorstander van een duurzame tuin. Door materialen zoveel mogelijk te hergebruiken wordt het milieu zo min mogelijk belast. Denk aan het opvangen van regenwater om daarmee een tuin te sproeien. Of het verwerken van de tegels uit de oude tuin in een borderrand.

Biodiversiteit

Ook biodiversiteit is een belangrijk onderdeel bij het maken van een tuinontwerp en beplantingsplan. Biodiversiteit betekent dat er een grote variatie van dieren, planten en micro-organismen in de natuur aanwezig is. Iets waar het de laatste jaren in Nederland steeds slechter gesteld is. Dit komt onder andere door de trend van tuinen met veel bestrating en weinig groen.

Jouw tuin levert de grootste bijdrage aan biodiversiteit wanneer je rekening houdt met de streekeigenheid van jouw tuin. Door rekening te houden met die omstandigheden wordt de biodiversiteit versterkt en zijn de planten beter bestand tegen ziekten en plagen.

Als je zorg voor de juiste voedsel, hoeveelheid water en nest- en schuilgelegenheden dan wordt jouw tuin aantrekkelijk voor dieren. Bloeiende planten voor de insecten en bessendragende struiken voor de vogels zijn daarom belangrijk in een tuinontwerp. Een vijver met natuurlijke oevers aan of het plaatsen van een drinkbak helpt ook. Laat bladeren, takken en dergelijke in de tuin liggen of verzamel ze in een hoek van de tuin. Dit is nestmateriaal en biedt een schuilplaats voor bijvoorbeeld egels.